dinsdag 29 mei 2012

Groepsopdracht week 5/6

Een nieuw idee voor Feyenoord!

Wat verandert er in het business model?

Filmpje


Feedback voor Vero Moda


De groep voor Vero Moda gaat per onderwerp alles heel goed toelichten vanuit elke site. Ze lichten de verschillen en oorzaken toe en lichten de gekoppelde wetten ook helder toe. Dit doen ze voor vrijheid van meningsuiting, auteursrecht, portretrecht en privacy. Wij hebben niks aan te merken over de inhoud. Ze hebben vanuit alle kanten de verschillende rechten heel goed bekeken en toegelicht.

Een tip is om de opmaak anders te doen. Het was niet prettig om steeds die cursieve tekst te lezen. We begrijpen niet waarom het cursief moet staan. Ook moeten ze consequenter doen met de website namen, soms staan ze met een hoofdletter en soms weer niet.

Voor de rest vinden wij het topwerk! 

maandag 28 mei 2012

Gastcollege Rabobank - Financieren



Ruud van Rijt
Afgelopen maandag kregen wij een gastcollege van Tony van Driel en Martin van Eyk. Zij werken allebei bij de Rabobank als managers. Martin van Eyk is Accountmanager en Tony van Driel is Teammanager. Allereerst vertelden ze wat over de Rabobank zelf, onder andere door middel van een filmpje. Daarna gingen ze verder in op de link tussen innoveren en financieren. De verschillende soorten kosten kwamen aan bod die bij innovatie komen kijken.
Daarnaast werd er verder ingegaan op het financieren bij de bank. Er werd ingegaan op de bereidheid van banken om te investeren in een bedrijf/ idee. Ze vertelden hierbij ook in hoeverre een bank investeert in bedrijven.
Ik vond de presentatie die werd gegeven erg interessant. Er was niet veel inhoud, maar de inhoud die ze hadden werkten ze goed uit. Alles was duidelijk in praktijkvoorbeelden. De twee heren betrokken het publiek goed bij de presentatie. Dit zorgde voor een kleine discussie.

Chalana Smissaert
Op 21 mei 2012 kregen we gastcollege van Tony van Driel  (teammanager virtueel service center) en Martin van Eyk (account begeleiding bijzondere financieringen manager) van de Rabobank.Deze twee heren gingen vertellen over verschillende soorten innovaties en hoe deze gefinancierd kunnen worden. Ik heb van dit gastcollege geleerd dat je kunt innoveren in verschillen dingen. Je kunt innoveren in product, proces, markt, personeel, dienstverlening en in ideeën. Je investeert in tijd, middelen, kennis, ervaring en natuurlijk in geld. Door deze opsomming werd het me helder dat je overal in kan innoveren. Ik had altijd voor oog dat innovatie vooral gericht was op technologische en milieubewuste ontwikkelingen. Ik was er niet van bewust dat je ook kan innoveren in het personeel. Ik zag het eerder als veranderingen van processen in het personeel.De tips die Tony en Martin meegaven voor de financiering waren interessant. De tip was dat op een balans bij de kwaliteit van het vermogen het percentage niet alles zegt. Je zult altijd moeten kijken naar wat er onder zit.

Vince Rooderkerken
We hebben deze week een gastcollege mogen bijwonen van de heer van Driel en de heer van Eyk. Beide heren zijn actief als manager bij de Rabobank.
Het thema van dit college was financieren. Dit sluit aan bij het thema van de lessen die we deze periode volgen bij het vak bedrijfseconomie.
Er werden constant praktijkvoorbeelden naar voren gehaald. Wanneer krijgt iemand nou wél en financiering en wanneer niet? Dit blijkt in de praktijk een hele kwestie.
Ik moet helaas stellen dat dit het gastcollege was dat me het minst intereseerde deze periode.
Zelf had ik meer gehoopt op een verdieping van de stof.  Ietwat meer inhoud had mijn aandacht er beter bij gehouden!

Efficienter werken dankzij mouwen met sensors

Een team van Duitse wetenschappers heeft speciale kleding met sensors ontwikkeld om de bewegingen van werknemers accuraat te monitoren. Zo kunnen verschillende handelingen in fabrieken beter op elkaar worden afgestemd. 

In fabrieken waar verschillende onderdelen worden gemaakt en samengesteld is het belangrijk dat handelingen goed op elkaar zijn afgestemd. Normaliter houdt een opzichter met een timer bij wat er op welk moment af moet zijn. Dit is volgens de onderzoekers van het Fraunhofer Institute onpraktisch en stressverhogend omdat werknemers fysiek in de gaten worden gehouden.
Met speciale sensors in de mouwen willen de wetenschappers dit proces vereenvoudigen, accurater maken en de druk op werknemers verlagen. Er kan onder andere gemeten worden wanneer iemand iets vastpakt, grijpt, neerzet, samenstelt of loslaat. De software zet alles in statistieken en per individu kan bepaald worden wanneer het goed of fout gaat.

Zou dit ook op het voetbalveld kunnen werken?

bron: http://www.nuzakelijk.nl/innovatie/2708973/efficienter-werken-dankzij-mouwen-met-sensors.html

'Innovatie: gaat het te ver?'

http://www.ad.nl/ad/nl/1019/Tennis/article/detail/3254332/2012/05/11/Na-blauw-gravel-volgend-jaar-fluorescerende-tennisbal.dhtml

Sport is iets waar volop innovatie bij komt kijken. Bij voetbal komt de innovatie nog maar langzaam op gang door toedoen van de FIFA, maar tennis is een goed voorbeeld van een sport die met de tijd en technologie meegaat. Dit jaar is op een groot toernooi een blauw speelveld geïntroduceerd, maar dit is nog niet genoeg.
Men maakt nu al plannen voor een ander type bal, zodat de spelers en toeschouwers nog beter zicht hebben op het spel. Je kunt je hierbij afvragen of ze bij de tennis te ver gaan in hun ideeën...

maandag 21 mei 2012

Innovatie door samenwerking


China en bedrijven en universiteiten in Nederland gaan samen onderzoeksprojecten uitvoeren. NWO investeert € 1 miljoen euro in dit zogeheten Hé-programma (Hé betekent ‘samenwerking’ in het Chinees). De samenwerking gaat plaats vinden op gebieden als duurzame materialen, gezondheidszorg, halfgeleiders, led-technologie, voedsepproductie en voedselveiligheid. Deze gebieden sluiten zich aan bij sectoren Chemie, Hightech en thema ICT. Deze samenwerking is opgezet om door de innovatie beide landen een impuls te geven, door ook het bedrijfsleven te stimuleren.

Intellectueel eigendomsrecht groepsopdracht week 4

Deel 1

Deel 2






Feedback voor groep 21



Voor groep 21 moesten we een feedback geven over hun groepsopdracht van week 3.

Trends zijn duidelijk beschreven en goed is dat er meteen bij wordt verteld waarom deze artikelen betrekking hebben op veranderingen in de omgeving. Wat verder goed is dat er verschillende veranderingen geselecteerd zijn. Minpuntje is dat het niet altijd even duidelijk te lezen is. Verder ziet deel 1 er goed uit.

Leuke verhalen om te lezen en erg leuk verzonnen. Er zit veel verschil in de scenario’s, mede daardoor is het leuker om te lezen. Taalkundig is het ook prima, er zijn op dat gebied weinig fouten te herkennen. Bij scenario 3 vind ik het gebruik van de tweede trend een beetje mager, er wordt niet echt veel over verteld. Verder ziet deel 2 er ook weer goed uit.

Alle stenen van het model zijn goed onderbouwd. Maar het is volgens ons niet zo dat wanneer bedrijven moeten bezuinigen ze hun samenwerkingsverband met een voetbalclub opzeggen. Dit zorgt juist voor een beter imago en meer bekendheid. Daarnaast bij de bouwsteen channel denken wij dat het niet het geval is. Kaarten worden toch wel gehaald en supporters komen toch wel kijken, of er bezuinigd moet worden of niet. Een goed voorbeeld hiervoor is Feyenoord. Verder is het goed dat jullie bij alle stenen van het positieve en negatieve uitgaan.

Samengevat ziet de groepsopdracht er goed uit en hebben jullie er veel aandacht aan besteed.

zondag 20 mei 2012

Gastcollege intellectueel eigendomsrecht

Chalana Smissaert

14 mei 2012 hadden we een gastcollege van Dorus van der Burgt. Hij is advocaat bij VDB Advocaten Notarissen. Hij ging vertellen over merkenrecht en auteursrecht met praktijkvoorbeelden.
Het gastcollege vond ik erg boeiend omdat er veel praktijkvoorbeelden werden gebruikt. Ik was bijvoorbeeld helemaal niet op de hoogte van de zaak tussen Apple en Samsung.  
Ik heb veel geleerd van de informatie over merkenrecht. Het was leuk om te zien hoe de wetten in werking gaan in het praktijk. Ik vond het bijvoorbeeld ook bijzonder over het verhaal van SPA. Juristen gingen op een terrasje zitten en bestelden een SPA blauwtje. Omdat de horecazaak ander soort water onder de naam van SPA verkocht, werden ze aangeklaagd 2 dagen erna.
Kortom, dit was weer een boeiend gastcollege. 

Maarten Holthuis
We hebben  14 mei een gastcollege gehad van Dorus van der Burgt, werkend bij een advocatenkantoor. We hebben veel uitleg gehad over de verschillende soorten rechten en sloot erg aan op het vak intellectueel eigendomsrecht. Hij gaf goede uitleg met verschillende voorbeelden, wat ik zelf erg handig vind. Ook vertelde hij erg prettig en het was leuk om na te luisteren. Ik vind het toch een onderwerp wat op het eerste gezicht niet erg interessant is, maar het is allemaal een stuk duidelijker geworden. 

Hieronder verschillende voorbeelden:
Merkenrecht:
 Niet elke vorm kan als een merk worden gezien.

Woordmerken:
Een grote fout is een naam van het merk te kiezen die op het product lijkt. Een unieke naam is belangrijk, dat blijft beter hangen.

Beeldmerken:
Bekende merken met tekst en zonder tekst. Een teken zonder tekst is beschermd, op deze manier kan er nog tekst bij.

Vorm- en kleurmerken:
Bepaalde kleur en vorm merken zijn beschermd, bijvoorbeeld de kleur van T-Mobile en BP. Ze kunnen beschermd worden als ze uniek zijn.

Wat mij op viel en zelf niet veel van afwist, is dat er zoveel verschillende soorten rechten zijn en er overal rekening moet worden gehouden. En dat belangrijk is wanneer men een nieuwe organisatie start dat een unieke naam en logo beter blijft hangen en dus ook succes heeft. Een naam die nog geen betekenis heeft blijft beter hangen en zorgt sneller voor bekendheid. Wat ik verder nog opvallend vond is dat kleuren ook beschermd zijn, zoals hierboven aangegeven bij BP en T-Mobille. Ik wist hier nog niks vanaf en vond het interessant om zoiets te weten.
Het gastcollege was erg interessant en ik heb er veel van opgestoken. Dat er met zoveel zaken rekening moet worden gehouden maakt het vak recht ook moeilijker.
 
 Ruud van Rijt
Afgelopen maandag 14 mei kregen we een presentatie van Dorus van den Burght. Hij is advocaat bij DVD Advocaten & Notarissen en gaf ons een presentatie over merkenrecht. Hij begon met een actueel voorbeeld over een rechtszaak tussen Apple en Samsung. Hij leidde hier het merkenrecht mee in. 
Hij gaf ons enkele goede voorbeelden van alles wat er onder een merk verstaan word, namelijk een woordmerk, beeldmerk etc. Hij ging daarna verder in op de bescherming van je merken. Hij kwam ook hier weer met leuke voorbeelden.
Ik vond dit gastcollege erg boeiend, omdat Dorus van den Burght een onderwerp dat door velen als saai wordt gezien door enkele leuke voorbeelden heel erg boeiend kon maken. Als mensen doorhebben dat bepaalde stof, in dit geval het intellectueel eigendomsrecht, in de praktijk tot leuke voorbeelden kan leiden, zullen ze sneller geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

 Vince Rooderkerken 
Op 14 mei 2012 hebben we een gastcollege mogen bijwonen gegeven door de heer van der Burgt. De heer van der Burgt is actief als advocaat bij ‘VPB Advocaten/Notarissen. Zelf heeft hij zich gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht. Dit is zeer interessant doordat wij deze periode ook les volgen in dit specifieke vak. Hierbovenop vind ik het zelf ook een zeer boeiend vak. Er komt heel veel bij om de hoek kijken en er valt veel mee te doen. 
In het gastcollege werd veel gebruik gemaakt van voorbeelden uit de praktijk. Wat houdt intellectueel eigendomsrecht nou in? Heel diep in de stof is de heer van der Burgt niet gedoken. Dit vanwege de tijd en de tamelijk saaie/droge stof die deze vorm van recht kan inhouden. 
De onderwerpen die wel aan bod komen hadden we al deels gehad van docent Niels Willemsen. Een verduidelijking van de stof kan echter nooit kwaad! In het gastcollege werd gesproken over merkenrecht en auteursrecht.
Ik kan na dit gastcollege  te hebben bijgewoond concluderen veel meegenomen te hebben voor de groepsopdracht en het komende tentamen. 


Apple en privacy

http://www.nu.nl/tech/2803362/rechtszaak-rond-opslaan-locatie-apple-mag-doorgaan.html

Dit is de link naar een artikel dat gaat over dat nadat onderzoekers hadden ontdekt dat de locatie van iPhones en iPads gevolgd en opgeslagen werd op de apparaten en op de gekoppelde computer. De gegevens waren hierna nog lange tijd beschikbaar. Uiteindelijk is er een rechtszaak ontstaan tegen Apple waarin ze hier beschuldigd worden. Besloten is dat de rechtszaak mag doorgaan.

vrijdag 18 mei 2012

KPN luistert klanten af

http://www.gelderlander.nl/nieuws/algemeen/economie/8683197/KPN-weerspreekt-verwijt-afluisteren.ece

Dit is een interessante link naar een bericht over KPN. KPN heeft het verwijt gekregen dat het klanten afluistert om na te gaan hoe klanten denken en doen. het concern wil namelijk een nieuw verdienmodel gaan gebruiken bij bellen via internet. Als men de klantbehoeften etc. in kaart brengt, kan men het verdienmodel hierop aanpassen. Het is alleen de vraag of de privacy van mensen is aangetast..

maandag 14 mei 2012

Groepsopdracht week 3

Deel 1

Deel 2


Deel 3


Schending door Geenstijl.nl?


Op Geenstijl.nl staat een paradie over gemeenteraadslid Myra Koomen waarin twee personen zonder toestemming te zien zijn. Ze vragen zich af of ze dit moeten ervaren als schending van hun privacy. Privacy is in dit geval vastgelegd in het portretrecht. Op basis van deze recht kun je onder omstandigheden de publicatie van de film tegenhouden. Als social media site’s, zoals in dit geval Geenstijl.nl, zich niet houden aan privacy voorwaarden kun je ze aangeven.

zondag 13 mei 2012

Internetrecht

Onlangs kwam ik een hele interessante blog tegen gemaakt door Arnoud Engelfriet.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht.
Hij schrijft zeer interessante artikelen omtrend innoveren en de rechten die hieraan zijn verbonden.
Voor de geinteresseerde onder ons.. DIT IS EEN AANRADER!!

http://blog.iusmentis.com/innovatie/

Feedback voor groep 36


Voor groep 36 moesten we een feedback geven over hun groepsopdracht van week 2 (businessmodel).

Kostenstructuur is te mager beschreven. Natuurlijk zijn er stadionkosten en personeelskosten. Dat is bij elk voetbalclub zo. Maar we missen meer detail in de kostenstructuur. In het (financieel) jaarverslag staan meer gedetailleerde gegevens wat ze kunnen gebruiken.

Bij revenu streams missen we meerdere inkomsten. Ze hebben gelijk wanneer het inkomsten betreft uit verkoop van kaartjes en sponsors. Maar ze vergeten dat niet alle inkomsten gerelateerd zijn aan het verkoop van spelers, maar ook bijvoorbeeld met het winnen van bekers, mediabaten en overige inkomsten zoals Business to Consumer activiteiten. Deze staan duidelijk op de website en in het jaarverslag van RKC vermeldt.

Groep 39 zegt dat er nauwelijks keypartners zijn voor RKC Waalwijk. Zoiets moet je niet vertellen in je businessmodel. Je moet juist vertellen welke er wel zijn. Dit hebben ze prima gedaan met Bavaria en de NS. Maar op de website van RKC wordt vermeld dat RKC samenwerkt met sportorganisaties, lokale overheden en bedrijven om hun club te laten gebruiken voor het ontwikkelen en uitvoeren van sociaal-maatschappelijke activiteiten op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, gezondheid en welzijn. Zijn deze dan geen keypartners?  

De key activities: wat is de hoge kwaliteit van RKC? Wat is goed voetbal en wat is de service dan? Wat maakt de wedstrijden prettiger? Te weinig onderbouwing voor gekozen key activities.

Value Proposition is prima beschreven. Alleen elk voetbalclub verkoopt seizoenskaarten. Zijn voor alle clubs de seizoenskaarten dan een machtssymbool? Wat maakt het voor RKC nou bijzonder?

Customer segments zijn goed. Ze hebben goed verband gelegd met zakelijke klanten. 
Channels zijn ook goed gedaan.

donderdag 10 mei 2012

Trends van 2012

Dit zijn dé trends van 2012! In 2012 zal de technologie verdergaan met innovatie. Enkele voorbeelden zijn betalen via je mobiel, je apparaten besturen via voice control. Door de nieuwste ontwikkelingen praat je mobiel of tablet gewoon terug als je iets zegt. Verder wordt verwacht dat ook dit jaar de flexibele schermpjes van Apple en Samsung erg gewild zijn. Je kunt heel erg makkelijk in- en uitzoomen en door de pagina's heen bladeren. 2012 wordt absoluut een jaar met veel nieuwe technologische snufjes!

Bron: http://edition.cnn.com/2011/12/19/tech/innovation/top-tech-trends-2012/index.html

woensdag 9 mei 2012

TrendHunter

Een leuk filmpje over de 20 toptrends in 2012 van www.TrendHunter.com!


Welke trend spreekt jou het meeste aan?

Trendspotting op Beauty Beurs

Een beurs met de nieuwste trends binnen de Beauty branche. Het doel van deze beurs is de nieuwste trends te promoten en op deze manier dus nieuwe producten op de markt brengen.

In de bron wordt aangegeven van de 3 niewste trends zijn die naar voren zijn gekomen tijdens de beurs.

Bron: http://www.beautyinnederland.nl/page/1159/Beauty_International_D_sseldorf

dinsdag 8 mei 2012

Trendspotting


Volgens Adjiedj Bakas, schrijver van onder meer het boek De toekomst van God, is bij het voorspellen van trends al voldoende dat je om je heen kijkt en nieuwe combinaties legt. Hij combineerde spirtualiteit met de gestegen verkoop van waxinelichtjes en voorspelde dat religie belangrijker zou worden.

De site trendwatching.com geeft 15 tips om beter te worden in trendspotting. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt in macro, consumer en industry trends. 

Bron: http://www.trendwatching.com/, 8 mei 2012.

maandag 7 mei 2012

Groepsopdracht week 2


Voor een grotere versie kunt u op de afbeeldingen klikken. Vervolgens klikt u op uw rechtermuisknop en kunt u de afbeelding opslaan. 

zondag 6 mei 2012

Tip en top voor NAC (groep 48)


Feedback verslag
link: http://pm1jv48nacbreda.blogspot.com/

Top:
Groep 48 uit PM1JV heeft een zeer aantrekkelijke blog gemaakt. De groep heeft de voetbalclub NAC als organisatie.

Zij hebben heel goed gebruikt gemaakt van de kleuren van NAC, namelijk geel en zwart. De achtergrond van de blog heeft een zakelijke uiterlijk. Ze laten zo zien dat het niet alleen draait om de sport voetbal zelf, maar ook om de organisatie achter NAC.

Het menu is ook erg overzichtelijk. Wat leuk is, is dat ze zelfs polls hebben toegevoegd, zoals ‘de Speler van de Week’. Zo gaan ze de interactie aan met de blogbezoekers. Dat is een groot pluspunt. Verder laten zij ook goed andere sociale media terugkomen op hun blog, waaronder Facebook en Twitter.

Tip:
Bij de pagina’s vallen de teksten buiten de tekstvakken. Dit komt slordig over. Het is daarnaast beter dat groep 48 een betere structuur hanteert met teksten. Dit kan gedaan worden door met meer alinea’s te werken. Als je globaal de teksten bekijkt, lijkt het te veel leeswerk en dan wordt het al een stuk minder interessant.

Een andere tip is dat bronnen niet goed worden weergegeven. Als er gebruik is gemaakt van een bron staat het hele adres erachter. Zij moeten zich meer aan de APA-stijl houden. Het komt ook voor dat de bron ontbreekt terwijl ze het woordje ‘Bron:’ er wel bij hebben gezet.

Bij de groepsopdracht van het Canvas model vinden wij het een beetje te mager. We hadden graag wat meer informatie willen zien dan alleen trefwoorden onder elk bouwsteen.

De link naar het verslag over Bob's gastcollege ontbreekt. 

donderdag 26 april 2012

Sfeerimpressies PDMA seminar - Businessmodellen


Sfeerimpressies van het PDMA.NL seminar Businessmodellen & Waardestromen dat op 13 oktober
2010 werd georganiseerd in en om de voormalige boardroom van de Van Nelle fabriek in Rotterdam.
In dit filmpje komt het businessmodel van Canvas een aantal keer naar voren en daarbij wordt er
overlegd en met labels gewerkt. Duidelijk wordt dat het model veel gebruik wordt om een bedrijf te
beschrijven.

Maarten Holthuis

woensdag 25 april 2012

Businessmodel 'Guild Wars 2' (voor de liefhebbers!)

Ik ben zelf heel erg verslaafd aan spelletjes. De laatste jaren zijn MMORPG games in de opkomst. Voor de geinteresseerde onder ons.. Guild Wars 2 verschijnt spoedig op de markt. In navolging op World of Warcraft, die een verdienmodel had in de vorm van maandelijkse betaling zal net als Guild Wars, Guild Wars 2 GEEN maandelijkse betalingen met zich meebrengen. Het omhoog houden van vele servers brengt natuurlijk veel kosten met zich mee, laat staan de algehele onderhoud die games van deze generatie nodig hebben. Onderstaand een filmpje waarin de maker uitlegd hoe ze de markt gaan benaderen. Ook is te horen/zien wat NCsoft(makers van Guild Wars) te bieden hebben aan de spelers.
Ik zeg: ''Hou dit spel op de hoogte en probeer het uit''. Speel met mate!!



Vince Rooderkerken

Welcome to the Business Model Generation




In dit filmpje wordt het Business Model Canvas op een leuke manier uitgelegd. Er zijn 9 dimensies in dit model die allemaal uitgelegd worden. Daarnaast wordt de relatie tussen deze dimensies uitgelegd.
Met dit Business Model kun je 'spelen' met je organisatie. Door naar veranderingen te zoeken in de verschillende dimensies kun je tot geheel nieuwe, innovatieve ideeën komen waar je normaal niet zo snel op zou komen.

Een interessant filmpje over een businessmodel! - Chalana


In het verleden hadden bedrijven effectieve en duidelijke business modellen. Tegenwoordig is dat echter anders en komen bedrijven erachter dat deze business modellen niet meer werken. Dit komt door een toename in het gebruik van internet en social media. Iedereen is tegenwoordig in connectie met elkaar. Deze nieuwe manier verandert hoe we werken, communiceren, hoe we leven en hoe snel we nu zaken kunnen doen. In dit filmpje komt naar voren hoe deze nieuwe manieren toegepast kunnen worden op de business model van nu.

dinsdag 24 april 2012

Groepsopdracht week 1

Voor een grotere versie kunt u op de afbeelding links klikken. Vervolgens klikt u op uw rechtermuisknop en kunt u de afbeelding opslaan.



woensdag 18 april 2012

Blok 4: innoveren

In blok 4 staat innoveren centraal. Maar wat is innoveren precies? Om hier meer over te weten heeft elk groepslid over het onderwerp een video of een site gezocht.


Bram Roggen:
Het huidige Nederland is het resultaat van eeuwenlange innovatie. Deze negen minuten durende film toont de kijker het belang van innovatie voor Nederland in historisch, huidig en toekomstig perspectief. Verschillende personen zullen hun visie over de innovatie binnen Nederland vertellen.






Chalana Smissaert:
In dit filmpje komen nieuwe innoverende kanalen naar de voorgrond, zoals social media. Door social media veranderen bedrijfsprocessen. De rollen van bedrijven en consumenten komen dichter bij elkaar te liggen. Consumenten hebben meer invloed en willen zeggenschap in de ontwikkeling van diensten en producten. Organisaties staan dus voor een enorme uitdaging. Innovatie en ondernemerschap zijn nodig om deze uitdaging aan te kunnen om met oplossingen te komen.





Vince van Rooderkerken:
Intro tot het boek van Steven Johnson, een van de meest bekende innovatieve denkers, genaamd: 'Where do good ideas come from'.



Maarten Holthuis:
Bij innovatie introduceer je nieuwe ideeën, goederen, diensten en praktijken. Het proces bij innovatie draait om dingen op een nieuwe manier aan te pakken. Innovatie wordt vaak gezien als een technische verbetering. Deze definitie is echter beperkt. Innovatie kan ook in marketing of management plaatsvinden.

Meer informatie op: http://www.foodguru.nl/Management/InnovatieRD/tabid/797/Default.aspx. Raadpleging op 17 april 2012.



“Innovatie is het vernieuwen van bijvoorbeeld een product of organisatieproces. Dat kan een volledige vernieuwing zijn of een nieuwe combinatie van bestaande producten, diensten, processen of organisatievormen. Innovatie kenmerkt zich door wat u vernieuwt, in welke mate en hoeveel nut of waarde het voor de afnemer heeft. Het doel van innovatie is bestendige, duurzame groei van de onderneming. Dat uit zich in een hogere omzet of toegevoegde waarde, maar ook in meer werkgelegenheid en export.”


Meer informatie op: http://www.syntens.nl/Artikelen/Artikel/Innovatie-wat-is-het-en-waarom-is-het-belangrijk.aspx. Raadpleging op 17 april 2012.


Ruud van Rijt:
In dit filmpje heeft Bill Gates het over innovatie op het gebied van milieu en energie. Door innovatie kunnen arme derdewereldlanden geholpen worden.


Bill Gates is één van de succesvolste zakenmannen uit deze eeuw. Hij geeft in dit filmpje een TEDtalk over innovatie in het milieu en energieverbruik. Volgens hem moeten we de uitstoot van Co2 in de komende jaren gaan verminderen, om uiteindelijk tot 0% CO2 uitstoot te komen. Hij geeft in dit filmpje aan op welke gebieden we het beste kunnen innoveren, zoals in de zonne-, wind-, water- en nucleaire energie.