zondag 20 mei 2012

Gastcollege intellectueel eigendomsrecht

Chalana Smissaert

14 mei 2012 hadden we een gastcollege van Dorus van der Burgt. Hij is advocaat bij VDB Advocaten Notarissen. Hij ging vertellen over merkenrecht en auteursrecht met praktijkvoorbeelden.
Het gastcollege vond ik erg boeiend omdat er veel praktijkvoorbeelden werden gebruikt. Ik was bijvoorbeeld helemaal niet op de hoogte van de zaak tussen Apple en Samsung.  
Ik heb veel geleerd van de informatie over merkenrecht. Het was leuk om te zien hoe de wetten in werking gaan in het praktijk. Ik vond het bijvoorbeeld ook bijzonder over het verhaal van SPA. Juristen gingen op een terrasje zitten en bestelden een SPA blauwtje. Omdat de horecazaak ander soort water onder de naam van SPA verkocht, werden ze aangeklaagd 2 dagen erna.
Kortom, dit was weer een boeiend gastcollege. 

Maarten Holthuis
We hebben  14 mei een gastcollege gehad van Dorus van der Burgt, werkend bij een advocatenkantoor. We hebben veel uitleg gehad over de verschillende soorten rechten en sloot erg aan op het vak intellectueel eigendomsrecht. Hij gaf goede uitleg met verschillende voorbeelden, wat ik zelf erg handig vind. Ook vertelde hij erg prettig en het was leuk om na te luisteren. Ik vind het toch een onderwerp wat op het eerste gezicht niet erg interessant is, maar het is allemaal een stuk duidelijker geworden. 

Hieronder verschillende voorbeelden:
Merkenrecht:
 Niet elke vorm kan als een merk worden gezien.

Woordmerken:
Een grote fout is een naam van het merk te kiezen die op het product lijkt. Een unieke naam is belangrijk, dat blijft beter hangen.

Beeldmerken:
Bekende merken met tekst en zonder tekst. Een teken zonder tekst is beschermd, op deze manier kan er nog tekst bij.

Vorm- en kleurmerken:
Bepaalde kleur en vorm merken zijn beschermd, bijvoorbeeld de kleur van T-Mobile en BP. Ze kunnen beschermd worden als ze uniek zijn.

Wat mij op viel en zelf niet veel van afwist, is dat er zoveel verschillende soorten rechten zijn en er overal rekening moet worden gehouden. En dat belangrijk is wanneer men een nieuwe organisatie start dat een unieke naam en logo beter blijft hangen en dus ook succes heeft. Een naam die nog geen betekenis heeft blijft beter hangen en zorgt sneller voor bekendheid. Wat ik verder nog opvallend vond is dat kleuren ook beschermd zijn, zoals hierboven aangegeven bij BP en T-Mobille. Ik wist hier nog niks vanaf en vond het interessant om zoiets te weten.
Het gastcollege was erg interessant en ik heb er veel van opgestoken. Dat er met zoveel zaken rekening moet worden gehouden maakt het vak recht ook moeilijker.
 
 Ruud van Rijt
Afgelopen maandag 14 mei kregen we een presentatie van Dorus van den Burght. Hij is advocaat bij DVD Advocaten & Notarissen en gaf ons een presentatie over merkenrecht. Hij begon met een actueel voorbeeld over een rechtszaak tussen Apple en Samsung. Hij leidde hier het merkenrecht mee in. 
Hij gaf ons enkele goede voorbeelden van alles wat er onder een merk verstaan word, namelijk een woordmerk, beeldmerk etc. Hij ging daarna verder in op de bescherming van je merken. Hij kwam ook hier weer met leuke voorbeelden.
Ik vond dit gastcollege erg boeiend, omdat Dorus van den Burght een onderwerp dat door velen als saai wordt gezien door enkele leuke voorbeelden heel erg boeiend kon maken. Als mensen doorhebben dat bepaalde stof, in dit geval het intellectueel eigendomsrecht, in de praktijk tot leuke voorbeelden kan leiden, zullen ze sneller geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

 Vince Rooderkerken 
Op 14 mei 2012 hebben we een gastcollege mogen bijwonen gegeven door de heer van der Burgt. De heer van der Burgt is actief als advocaat bij ‘VPB Advocaten/Notarissen. Zelf heeft hij zich gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht. Dit is zeer interessant doordat wij deze periode ook les volgen in dit specifieke vak. Hierbovenop vind ik het zelf ook een zeer boeiend vak. Er komt heel veel bij om de hoek kijken en er valt veel mee te doen. 
In het gastcollege werd veel gebruik gemaakt van voorbeelden uit de praktijk. Wat houdt intellectueel eigendomsrecht nou in? Heel diep in de stof is de heer van der Burgt niet gedoken. Dit vanwege de tijd en de tamelijk saaie/droge stof die deze vorm van recht kan inhouden. 
De onderwerpen die wel aan bod komen hadden we al deels gehad van docent Niels Willemsen. Een verduidelijking van de stof kan echter nooit kwaad! In het gastcollege werd gesproken over merkenrecht en auteursrecht.
Ik kan na dit gastcollege  te hebben bijgewoond concluderen veel meegenomen te hebben voor de groepsopdracht en het komende tentamen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten